Gyula

Gyulai Almásy-kastély 

Látogatóközpont

A gyulai barokk Almásy-kastély a történelem maga. Fennállása óta számos fontos történelmi esemény színhelye volt. Falai között egykor élénk társasági élet zajlott, szobáiban uralkodók fordultak meg, 10 aradi vértanú itt vált meg oldalfegyverétől, termeiben Erkel Ferenc családja adott zenei estet, itt kezdett festeni Munkácsy Mihály.
A kastély a háborút követően iskolának, kollégiumnak és csecsemőotthonnak is helyet biztosított, napjainkban informatív látogatóközpontként fogadja a vendégeket.
Állandó kiállításán a látogató a történelem számára láthatatlan személyzet életét a 21. századi interaktív technika segítségével fedezi fel. A látogatóközpont 2018-ban Európa 40 legjobb kiállítása között szerepelt.
A főépületéhez L alakban csatlakozó egykori kiskastély-szárnyban, mai nevén Stefánia-szárnyban felújított csemegetár, történelmi látványkonyha, valamint elegáns rendezvénytér, bálterem működik.

Szolgáltatások:

  • kávézó
  • múzeum- és ajándékbolt
  • rendezvényhelyszínek
  • szabadulószobák

Szolgáltatások:

múzeum és ajándékbolt

múzeumpedagógia

rendezvényhelyszín

Nyitvatartás:

hétfő-vasárnap 9.00-19.00

Desztináció

A Békés megyei Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Gyula belvárosában, a várral szemben, a Várfürdő szomszédságában található. A látogatóközpontban az ország egyik leglátványosabb és leginteraktívabb állandó tárlata mellett rendszeresen rendeznek időszaki kiállításokat, tartanak koncerteket, hangversenyeket, előadásokat. Szombatonként garantált programok (például gyertyafényes tárlatvezetés) várják a családokat.
A város rengeteg érdekes látnivalót tartogat. Mindenképpen érdemes megnézni a híres Gyulai Várat, a Várfürdőt, a Várkertet, a Kossuth tér szökőkútjait vagy a Kapus-hidat, az édesszájúaknak pedig kihagyhatatlan a Százéves Cukrászda.
Az év bármely szakában is érkezünk Gyulára, programban garantáltan nem lesz hiány. Itt rendezik a Nemzetközi Pálinka és Kisüsti Fesztivált, a Gyulavári Napokat, a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivált, a Gyulai Végvári Napokat vagy a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált is.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont (Múzeum)

Share This